Indien u in de praktijk komt voor oedeemtherapie start ik eerst met het goed uitvragen naar de klachten en probeer ik de onderliggende oorzaak te achterhalen. Ik vraag u om paar vragenlijsten in te vullen vooraf, gedurende en op het eind van de behandeling. Hiermee kan ik goed monitoren wat het effect van de behandeling is. Het belangrijkste bij de oedeemtherapie is het aanmeten van het juiste compressiehulpmiddel. Dit is van belang om uw onafhankelijkheid te vergroten zodat u zelfstandig het oedeem onder controle kan houden.
Onder compressiehulpmiddelen valt:
- Zwachtelen
- Aanmeten TEK (therapeutisch elastische kousen)
- Thoraxbandages
- Klittenbandsystemen
- Fibrose- en Oedeempads
Daarnaast zal er gekeken worden naar u beweeg-, eet- en leefstijlpatroon. Het lymfesysteem werkt het optimaalste bij beweging, juiste voeding en leefstijl. Dit kan namelijk een grote invloed op de ernst van het oedeem en de wisselvalligheid hiervan.
Het is niet de intentie om met een vinger te gaan wijzen, maar wel om bewustwording te creëren en samen het best mogelijke resultaat te kunnen behalen.
Manuele lymfedrainage (MLD) heeft ook een rol bij de oedeemtherapie. Dit is een speciale massagetechniek die er op gericht is om het lymfestelstel te stimuleren en fibrose (verhardingen van het weefsel) te verminderen. Waar deze eerst nog een grote rol speelde, is dit nu iets meer naar de achtergrond verdwenen.
In de initiële fase van de behandeling, is er plaats voor het toepassen van MLD. Dit zal echter tijdens het behandeltraject steeds meer naar de achtergrond verplaatsen, zodat u zelfstandig (dus zonder hulp van therapie) het oedeem de baas bent. U bent dan in de onderhoudsfase aangekomen. Hierin komt u minder frequent naar de praktijk om te monitoren hoe het gaat en als het goed gaat stopt hier het behandeltraject.
Op aanvulling van bovenstaande therapievormen, maak ik ook gebruik in de praktijk van IPC-therapie. IPC-therapie staat voor intermitterende compressietherapie. Hoe werkt IPC-therapie? Het apparaat heeft een compressiepomp en een manchet. Het manchet omsluit het gehele te behandelen gebied. Dit manchet is opgebouwd uit verschillende compartimenten. Dit zijn overlappende luchtkamers. Tijdens de behandeling vullen de compartimenten zich afwisselend met lucht en laten zich weer leeglopen. Op deze manier kan het oedeem verplaatst worden naar een deel van het lichaam waar het lymfestelsel nog wel goed functioneert. De druk, snelheid en het programma wordt afgesteld op het te bereiken behandeldoel. Dit is dus per individu verschillend.
IPC-therapie wordt ingezet in de praktijk in combinatie met manuele lymfedrainage. In sommige situaties is het mogelijk om een aanvraag bij de zorgverzekeraar in te dien voor IPC-therapie aan huis. In de praktijk wordt er gewerkt met de Lymphastim. De behandeling wordt (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraar afhankelijk van het soort verzekering en verzekeraar.