Onder oedeemtherapie valt manuele lymfedrainage, zwachtelen, aanmeten van therapeutisch elastische (steun)kousen en lymfetaping.

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek waarbij het lymfestelstel gestimuleerd wordt zodat vochtophopingen verminderen. In de praktijk zien we veel patiënten met oedeemproblematiek na behandelingen van kanker. Zwachtelen wordt toegepast indien bijvoorbeeld een been zo gezwollen is dat ik door middel van het toepassen van compressietherapie het been weer zo dun mogelijk wil maken. Dit gebeurt vaak in combinatie met MLD in de praktijk. Wanneer het been dun is en stabiel blijft, meet ik een steunkous aan om het behaalde resultaat te behalen.

Ik gebruik naast een meetlint regelmatig een ‘lymfescanner’. Dit is een apparaatje waarmee ik het vochtpercentage in de huid kan meten. Dit geeft extra inzicht in de omvang van de problematiek en de behandelresultaten.

Het aanmeten van steunkousen pas ik dus toe in een behandeltraject. Echter kan dit ook bij veneuze problematiek zoals spataderen e.d. Hiervoor vindt er eerst een intakegesprek plaats en indien mogelijk meet ik meteen een kous aan.

De behandeling wordt (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraar afhankelijk van het soort verzekering en verzekeraar.