Onder oedeemtherapie valt manuele lymfedrainage, IPC-therapie, zwachtelen, aanmeten van therapeutisch elastische (steun)kousen, overige compressiematerialen en lymfetaping.

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek waarbij het lymfestelstel gestimuleerd wordt zodat vochtophopingen verminderen. In de praktijk zien we veel patiënten met oedeemproblematiek na behandelingen van kanker. Zwachtelen wordt toegepast indien bijvoorbeeld een been zo gezwollen is dat ik door middel van het toepassen van compressietherapie het been weer zo dun mogelijk wil maken. Dit gebeurt vaak in combinatie met MLD in de praktijk. Wanneer het been dun is en stabiel blijft, meet ik een steunkous aan om het behaalde resultaat te behalen.

Ik gebruik naast een meetlint regelmatig een ‘lymfescanner’. Dit is een apparaatje waarmee ik het vochtpercentage in de huid kan meten. Dit geeft extra inzicht in de omvang van de problematiek en de behandelresultaten.

Het aanmeten van steunkousen pas ik dus toe in een behandeltraject, meestal gebeurt dit aan het eind van een behandeltraject of wanneer het oedeem stabiliseert. Echter kan dit ook bij veneuze problematiek zoals spataderen e.d. Hiervoor vindt er eerst een intakegesprek plaats en indien mogelijk meet ik meteen een kous aan.

IPC-therapie staat voor intermitterende compressietherapie. Dit is een bewezen en succesvolle aanvulling voor de behandeling voor lymfoedeem en lip-lymfoedeem.

Hoe werkt IPC-therapie? Het apparaat heeft een compressiepomp en een manchet. Dit kan een beenmanchet, armmanchet, rompmanchet en broekmanchet zijn. Het manchet omsluit het gehele te behandelen gebied. Dit manchet is opgebouwd uit verschillende compartimenten. Dit zijn overlappende luchtkamers. Tijdens de behandeling vullen de compartimenten zich afwisselend met lucht en laten zich weer leeglopen. Op deze manier kan het oedeem verplaatst worden naar een deel van het lichaam waar het lymfestelsel nog wel goed functioneert. De druk, snelheid en het programma wordt afgesteld op het te bereiken behandeldoel. Dit is dus per individu verschillend.

IPC-therapie wordt ingezet in de praktijk in combinatie met manuele lymfedrainage, maar kan ook als thuis gebruikt worden. Dit vergroot de zelfmanagement en verlaagt het aantal afspraken in de praktijk voor oedeemtherapie en kan er samen met u het beste behandelresultaat worden behaald. Of uw in aanmerking komt voor een IPC-apparaat aan huis ligt aan de indicatie en of dit noodzakelijk is. De mogelijkheden kunnen allemaal besproken worden. In de praktijk wordt er gewerkt met de Lymphastim.

De behandeling wordt (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraar afhankelijk van het soort verzekering en verzekeraar.