Een litteken kan diverse klachten geven zoals een bewegingsbeperking, pijn en jeuk. Daarnaast kan het ook m.n. cosmetisch erg storend zijn. In beide gevallen kan ik behandelingen adviseren en geven om de klachten te verminderen.

Bij littekens die zorgen voor een bewegingsbeperking pas ik littekenmassage toe. Door middel van deze massage tracht ik het litteken soepeler te krijgen en de verklevingen (welke zorgen voor de beperking) op te heffen. Daarnaast kan ik silliconenpleisters adviseren welke u thuis kunt gebruiken.

Voor cosmetisch storende littekens, zoals littekens na acne, kan ik peelings of behandelingen met een dermapen toepassen. Peelings zijn vloeibare zuren welke ik op de huid aanbreng. Deze zuren zorgen ervoor dat de bovenste huidlagen versneld afschilferen en de huid in zijn geheel ‘opfrist’ .

Met de dermapen maak ik kleine gaatjes in de huid, waarmee ik een tussenstof de huid kan insluizen. Deze behandeling stimuleert de aanmaak van nieuwe collageen en elastine waardoor de huid er egaler uit gaat zien en het litteken wat vervaagt.

Beide behandelingen kunnen voor verbetering zorgen, maar een litteken kunnen we helaas niet geheel onzichtbaar maken.

De behandeling wordt (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekeraar afhankelijk van het soort verzekering en verzekeraar met uitzondering van de cosmetische behandeling voor littekens. Acnelittekens worden wel (gedeeltelijk vergoed).